måndag 22 mars 2010

Mitt rop på hjälp brev....

Nyköping 2010-03-21

Hej

Jag tar kontakt med er då jag hoppas att ni skulle kunna hjälpa mig. Jag har under snart två månaders tid sökt vård inom Landstinget Sörmland. Jag har under denna period även varit inlagd tre gånger på sjukhus.
Ingen har hittills kunnat ställa någon diagnos på vad jag lider av. Det enda jag har erhållit är smärtlindring, och nu börjar min kropp ta stryk av alla mediciner.

Det började med att jag vaknade 30/1 med värk i korsryggen som blev mer och mer intensiv under helgen.
Den 1/2 söker jag hjälp hos kiropraktor, som meddelar att det är en disk i ryggen som är inflammerad. Jag påbörjar en behandling hos kiropraktorn men avbryter denna efter cirka fem gånger.
Den 8/2 kommer jag hem från mitt arbete och får kraftig värk i magen. Jag hinner nätt och jämnt till toaletten och avföring kommer av sig själv utan att jag kan känna det. Jag tror att detta kan vara magsjuka så jag är hemma från jobbet följande dag.
Från denna tidpunkt inser jag att jag delvis har förlorat känsel i underlivet så att jag ej längre kan kontrollera vare sig avföring eller urinavgång.
Den 10/2 vaknar jag med kraftig värk i kroppen, det känns som ryggen ska ”gå av”. Jag tar kontakt med sjukvårdsupplysningen som rekommenderar mig att åka in akut till Nyköpings Lasarett (NL). Jag åker, och blir inlagd på ortopedakuten. Där konstaterar de smärta i min rygg som även strålar ut i benen. De konstaterar även att jag har känselbortfall på vissa delar av kroppen samt att ringmuskeln inte fungerar som den ska. Det utförs en akut röntgen med magnetkamera (MK) samt ”slätröntgen” samma dag. Därefter beslutar de sig för att ha kvar mig för observation och invänta svar från röntgenundersökningarna. Röntgenundersökningarna ger dock ej svar på orsaken till min smärta. Utifrån dessa resultat så beslutar ortopedavdelningen att beställa en helkropps-MK och skickar även en remiss till urologen på NL.
Den 18/2, då NL ej ansåg att något ytterliggare kunde göras, beslutas att jag kan skrivas ut med smärtlindring för att invänta en helkropps-MK (den 26/2).

Jag åker hem och väntar och mår nu ganska dåligt. Jag får mer och mer värk i kroppen och mitt rörelsemönster är ganska ostabilt. Jag tappar ofta balansen och trillar även omkull emellanåt.
Den 23/2 får jag tid hos urologen på NL. Där görs en undersökning på urinblåsan. Urologen utför ett test med att fylla urinblåsan med vatten. Trots att blåsan fylls med 700 ml så känner jag mig ej kissnödig. Urologen beslutar att skicka en remiss till Klinisk fysiologi och nukleärmedicin i Eskilstuna, där jag har fått tid 29/3.
Under kvällen den 23/2 börjar jag frysa och få mer och mer smärta i kroppen. Jag och min man beslutar, att eftersom jag har sovit illa under en veckas tid, försöka få mig i säng och ge mig smärtlindring samt en insomningstablett.
Den 24/2 vaknar jag och kan inte resa mig ur sängen p.g.a. ökad smärta i rygg och ben, min man tillkallar ambulans och jag åker återigen in till ortopedakuten på NL. Där konstaterar de inte så mycket mer utan ger mig smärtlindring och lägger in mig på ortopedavdelningen i väntan på helkropps-MK (den 26/2).
Den 26/2 utförs helkropps-MK, men inget onormalt påträffas. Så jag får träffa en neurolog på NL som konstaterar att det (fortfarande) är känselbortfall på vissa delar av kroppen men att det ej är neurologiskt betingat.
Den 2/3 blir jag remitterad till smärtmottagningen på NL. Läkaren på smärtmottagningen begär att ytterligare provtagning bör ske av medicinavdelningen, bl.a. för att se om det skulle kunna vara reumatism.
Den 4/3 tas blodprov av medicinavdelningen på NL för bl.a. Borrelia och TBC.
Den 4/3 skrivs jag ut i väntan på provsvar från medicinavdelningen samt i väntan på Klinisk fysiologi och nukleärmedicin i Eskilstuna. Det tas även beslut om att Vårdcentralen Åsidan Nyköping tar över mitt ärende.
Den 12/3 träffar jag en läkare på Vårdcentralen Åsidan (VCÅ) och vi kommer fram till att hon kan komma in när alla utredningar är klara. Hon bokar även in en telefontid den 30/3.
Den 16/3 vaknar jag av att jag märker en domning i vänster kind. Jag avvaktar under dagen men känslan går ej över. Inget ändrar sig, jag känner endast att vänster öga känns ”hängigt”.
Den 17/3 kontaktar jag, för att kunna få hjälp, medicinavdelningen på NL, eftersom jag trodde att de fortfarande hade hand om mig, samt för att förhöra mig om svaren på proverna från provtagningen 4/3. Men jag får nu veta att ”de är klara med utredningen”, - detta trots att jag ej blivit meddelad resultaten av blodproverna. De ber mig kontakta VCÅ vilket jag gör och får en tid hos läkaren igen dagen därpå.
Den 18/3 vaknar jag och har till en början lite ont i magen men tänker inte desto mer på det. Jag har tid hos VCÅ angående det utökade känselbortfallet. När jag kommer till VCÅ så får jag mer och mer ont i magen, Läkaren på VCÅ beslutar att jag ska ta kontakt med akuten på NL då hon inte tycker detta står rätt till. Hon skriver en remiss till kirurgen angående mina magsmärtor, samt till medicinmottagningen angående domningarna i min vänstra kind. Under väntan på att remisserna skrivs ut blir jag alltmer sämre och värken i magen eskalerar. Jag får lämna VCÅ på bår för färd till akutmottagningen på NL. Där tar man nya blodprover samt gör en skiktröntgen på magen. Där visar det sig att jag har fått en inflammation i bukspottkörteln och blir inlagd med dropp i väntan på att magsmärtorna ska gå över.
Med anledning av mitt huvudproblem, med smärta och domningar, så träffar jag samma dag en läkare från medicinavdelningen som anser att ett ryggmärgsvätskeprov borde utföras för att eventuellt kunna påvisa Borrelia. (Detta prov är ett av de få som i dagsläget ej ännu har utförts på mig.) Läkaren måste dock först ta upp detta på något ”stormöte” med övriga läkare följande dag. Under tiden så är jag inlagd med dropp och kirurgerna tar prover för att se att inflammationen går ner. De ber även att medicin ska besöka mig då de tror att, eftersom min gallblåsa är bortopererad och jag endast konsumerar små mängder alkohol, är all smärtlindring som orsakar inflammationen i bukspottkörteln, och att det då är fram för allt Diklofenak.

Den 20/3 skrivs jag ut från NL då mina inflammationsvärden har blivit bättre och de i övrigt anser sig ej kan göra något åt min situation.

Medicin har för närvarande inga planer på att träffa mig, och om de överhuvudtaget kommer att kontakta mig vet inte kirurgen. För ytterliggare hjälp så blir jag hänvisad till att söka via VCÅ igen, men kirurgen säger återigen att det förmodligen är medicineringen som är anledningen till att jag har problem med bukspottkörteln. Jag beslutar med ledning av detta, att själv sätta ut Diklofenak men att stå kvar på Alvedon och OxyContin.

Så här står vi idag, jag har haft konstant ont i ryggen och kroppen sedan 30 januari samt att jag vissa dagar har svårt att hålla balansen. Jag har inte känt när jag ska kissa sedan 8 februari. Det går ganska bra att gå med två timmars mellanrum, men det blir ju några ”misslyckanden” ibland.

Mitt hopp står nu till er att ta er an mitt fall då mina ansatser att söka hjälp via VCÅ och NL i princip har varit fruktlösa. Jag är 33 år och känner att det är oerhört jobbigt att inte kunna kontrollera min kropp och inte veta om jag ska göra på mig. Jag har inte kunnat jobba sedan 8 februari och då jag är egenföretagare så är jag ej heller sjukskriven. Som det ser ut i dag då jag ej har några förhoppningar om ett tillfrisknande inom överskådlig tid så kan jag dessutom bli tvungen att sätta mitt företag i konkurs.

I hopp om att höra av er

12 kommentarer:

  1. ÅH herreguud jag blir förbannad!!!! NÅN inom sjukvården MÅSTE kunna göra Något ska det behöva vara såhär? gå till tidningarna aftonbladet så hela sverige ser kanske nån annan del av vården i sverige känner att dom vill hjälpa dig!!!! detta berv är ju kalas en kopia på detta & ut bara!!! stackars stackars dig!!!!
    STOR kram
    FIA

    SvaraRadera
  2. Hoppas brevet hjälper dig. Det är bra skrivet. Hur säger VC att ni ska gå vidare? De kan ju knappast bara "släppa" det (?)

    SvaraRadera
  3. Hej Lotta!

    Usch vad ledsen jag blir när jag läser det här, stackars stackars dig! Helt otrolgit att man inte får mer hjälp av sjukvården ,man är ju helt maktlös då man måste förlita sig på deras beslut!!!

    Hoppas att du snart får hjälp av någon och att du snart mår bättre!

    Massa kramar från Petra

    SvaraRadera
  4. Jösses!:(
    Jag har själv varit ett "problem" för nyköpings lasarett då jag är alldeles för komplicerad för dem, de gav upp otaliga gånger, skickade hem mig med "ta en alvedon, vi kan inte göra mer"...trots att jag är både svårt och allvarligt sjuk och MÅSTE tas på allvar, men det fattade inte dom.

    Så flyttade jag hem till Uppsala igen och vilken jäkla skillnad! Det är pinsamt att de på NL kallar sig kompetenta alltså...

    Sist jag var i Nyköping hamnade jag på akuten med spräckt handled. Då tyckte de jag skulle gå hem i t-shirt, nygipsad, i spöregn sent en kväll, det säger ju en hel del om hur "omtänksamma" de är. Jag hade helst sluppit den påminnelsen...

    Mycket tänkvärt brev och jag hoppas det hjälper dig vidare så detta får ett slut!
    Hoppas innerligt att det löser sig för detta gjorde mig både upprörd och tårögd, det ska inte behöva vara så här!

    *skickar några styrkekramar*

    SvaraRadera
  5. Lotta, försök orka stå på dig vännen!!! Det är ett mycket bra brev, korrekt men ändå med en känsla av den maktlöshet jag förstår att du känner. Men som Fia skrev, gå till media så blir det säkerligen fart på vården. Lider med dig gumman. STORA STYRKEKRAMAR från Kajza

    SvaraRadera
  6. Hej. Jag har kontakt med några på Sörmlandsnyheter, skulle du vilja att jag hänvisar dem till din blogg så de får läsa din historia och kanske kan skriva en artikel om detta... så det kommer ut och folk/läkare får upp ögonen lite?

    kramar

    SvaraRadera
  7. mycket bra skrivet, vilken himla tur att du har dokumenterat allt så väl.

    man kan ju tycka att för längesedan borde man förstått att man inte rår på detta utan borde skickat dig vidare någonstans. men det kanske inte fungerar så i det nedskurna Sverige. inga r3esurser finns och ingen vet vad den andre har gjort och alla hänvisar till varandra och anser sig ha gjort sitt.

    påminner om ett annat nedskuret företag jag känner till men hemskt då det gäller verkligt lidande.

    kram till dig, det enda jag kan göra...

    Mia

    SvaraRadera
  8. Be att få nej kräv att få en remiss till uppsala omedelbart. Där är dem helt underbara och kunniga. Krya på dig.

    SvaraRadera
  9. Hej
    Jag har varit med om liknande på NL. När jag väl fick en MR visade det sig att det var ett diskbråck. Hade jag bara fått en MR direkt så hade jag sluppit ett långt lidande. Tanterna på avd. 10 tjatade om att jag skulle sitta upp och äta samt röra mycket på mig eftersom det är det enda som hjälper mot ryggskott.
    Spelar ingen roll hur sjuk jag blir, jag kommer aldrig att söka vård på NL igen och framförallt inte ortopedavdelningen.

    SvaraRadera
  10. OBS: Glöm ej att anmäla till patientnämnden, det har jag gjort.

    SvaraRadera
  11. ja känner igen mig med ryggsmärta mm, jag är övertyga att jag har borrelia medan min läkare påstår motsatsen, undrar varför när det är vetenskapligt bevisat att dessa prover inte är 100% på långa vägar, et är inte helle ryggmärgsprovet. Också haft bett med ring som inte var borta efter första penicillinkuren. Ta kontakt med Mik mac mullen örtdoktorn. Jag har läst på nätet och det finns en länk som heter borrelia.se länk-alternativbehandling. Har börjat äta dessa örter som det står om i healing Lyme , har ätit en vecka och jag känner faktiskt ett hopp, sakta men säkert så känner jag att det vänt och viss förbättring Örterna är. katt klo, Reservatol , Anographis och rysk rot och det är tinktur som kroppen tar upp lättast. Hos Mic mc Mullen (örtspecialisten) så går det att ta blodprov som säkert visar om du har borrelia eller ej och vilken sort för att få bästa medicinering. Ät också väldigt hälsosamt under din behandlingstid, det hjälper kroppen bekämpa sjukdommen. Okej lycka till och jag känner med dig, jag vet. Varma tankar till dig.

    SvaraRadera
  12. Har själv haft många av dessa symtom och fått olika diagnoser, vände mig till Norsk Borreliasenter där jag nu går på behandling. Tyvärr får man själv betala allt, det är en stor skandal i Sverige detta av att bli sviken av sjukvården. Kämpa på men inte hos Svenska sjuvården!

    SvaraRadera